Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strmilovský voříšek 19.5.2007

Fotky z této akce

Fotky z této akce

Fotky z této akce

Voříškiáda v novinách

Voříškiáda v novinách

Voříškiáda v novinách

Voříškiáda v novinách

Voříškiáda v novinách

5. ročník Strmilovského voříška se opravdu vydařil. Počasí nám přálo, účast byla veliká, pejsci i lidé se bavili a ještě se podařilo umístit 4 pejsky z útulku.

Místo nahlášených 39 pejsků se jich nakonec dostavilo o dost více. Voříškiády a doprovodných soutěží se zúčastnilo 62 pejsků a někteří lidé přijeli se svými pejsky jen okouknout, jak to na takové psí akci vypadá. Protože nakonec složení soutěžích bylo trošku jiné, trochu nám to zkomplikovalo organizaci, ale snad to nakonec všechno dopadlo dobře. V příštím ročníku tedy bude změna v tom, že pejsci, kteří budou soutěžit, se opravdu musí přihlásit dopředu a na místě už to nepůjde.

Soutěžící i diváci se začali na kynologické cvičiště sjíždět už kolem osmé hodiny, začátek voříškiády byl okolo deváté. Všichni pejsci nastoupili, aby se mohla udělat skupinová fotografie a aby si je všichni mohli prohlédnout.

Obrazek

Soutěž začala přehlídkou pejsků s průkazem původu, letos se mohli tito pejsci zúčastnit poprvé. Po nich následovala přehlídka pejsků z útulku v Malém Jeníkově a ze slovenských útulků Komárno a Trnava. Pejsci se chovali vzorně a snažili se zaujmout případné nové majitele. Paní Neumann, která slovenské pejsky přivezla, o každém pohovořila a představila ho. I z těchto pejsků byli na konci vyhlášeni 3 nejkrásnější.

Obrazek

Obrazek

Pak následovala přehlídka pejsků čistokrevných, ale bez průkazu původu, a po nich už klasičtí voříškové. Zde bylo pejsků nejvíce, tak jsme jen litovali, že nebyli rozděleni do kategorií i podle velikosti, aby bylo i více vítězů, neboť všichni pejsci byli kouzelní a každý něčím jedinečný. Ale pro svého paníčka je stejně ten jeho pejsek nejkrásnější a také si ho tak cení. Přestávka, která byla nutná k domluvě poroty, jak bude vypadat vyhlášená trojice pejsků v každé kategorii, byla vyplněna ukázkou výcviku pejsků. Pan Jíra předvedl klasickou poslušnost i výcvik obrany.

Obrazek

Někdo využil přestávky k odpočinku, někdo k občerstvení a doplnění sil a naši psí útulkoví svěřenci si užívali pozornosti a mazlení.

Obrazek

Obrazek

Po přestávce se lidé i pejsci nadšeně vrhli do soutěžení. Jako první se utkali 2 psí veteráni, pejsek Vilda z jeníkovského útulku a fenka Nela.

Obrazek

Obrazek

Následovali soutěže o nejmenšího a největšího psa výstavy.

Obrazek

Obrazek

Dále se ukázali šikulové k kategorii „Ukaž, co umíš“, kde páníčci se svými pejsky předváděli jak prvky výcviku (sedni, pac, lehni …), tak prvky z dogdancingu (výskoky, proskoky, slalom mezi nohama páníčka …) i další dovednosti (prosit, uklízení hraček, chůze na pohyblivém válci …). Všichni se velmi bavili a potleskem pejsky ocenili, neboť výkony všech pejsků i páníčků byli obdivuhodné.

Obrazek

Obrazek

Na řadu samozřejmě přišly i děti, ukázaly, jak to s pejsky umí a svoje miláčky nám představily.

Obrazek

Další disciplínou bylo maškarní. Psi i majitelé měli krásné a nápadité masky. Dokonalost a pečlivá příprava se projevila zejména u paničky převlečené za vlka a irském setrovi, který šel za Karkulku. Jiné masky byly pojaty velmi vtipně jako třeba hladkosrstý pejsek převlečený za pudla aprikot. Výroba masek byla záležitostí všech věkových kategorií, některé vyráběly babičky, maminky či sestry soutěžících a masku pejska – posledního jednorožce dokonce dcera soutěžícího.

Obrazek

Další soutěž byla podoba psa a psovoda. Někdo se svým pejskem zvolil stejný převlek, někteří ladily barvou vlasů a oblečením k pejskově srsti a jiní vsadili na stejnou povahu. Mezi tím mohli diváci i soutěžící hlasovat o nejsympatičtějšího pejska publika. I zde bylo vidět, že každý má jiný vkus a líbí se mu jiný druh psa, ale nakonec byl přece jen stanoven pejsek s největším počtem hlasů.

Obrazek

Porota opět stála před nelehkým úkolem stanovit vítěznou trojici v každé soutěži a pak už došlo na to nejpříjemnější a to na vyhlašování vítězů. Přímo při vyhlašování se konal souboj mezi vítězem voříškiády a vítězem pejsků z útulku a zde si absolutního vítěze zvolili opět diváci svým bujarým potleskem a pískotem.

Obrazek

Cen bylo dost, tak dárečky obdrželi všichni i ti, co vyhlášeni nebyli, protože všichni pejsci byli hodní a suproví. Za bohaté ceny děkujeme všem sponzorům uvedeným níže. Na konci ještě pár balíčků s krmivem zbylo, tak po domluvě s pořádajícím kynologickým klubem bylo toto krmivo věnováno psímu útulku Malý Jeníkov.

Obrazek

Doufáme, že se lidem i hafíkům tato psí akce líbila, že se hezky bavili a že si z tohoto dne odvezli nejen tituly, hezké zážitky, ale i nová přátelství.

Sponzoři Strmilovského voříška: firma M a M Ballingovi – Zoopotřeby Marty Praha, Royal Canin, Calibra, Centropen Dačice, Kores Strmilov, MÚ Strmilov, pan Štěrba – výroba dřevěných briket, Mefisto Studená, pan Šnelzer, Pražírna kávy Strmilov, Flop Strmilov, Pomezí Strmilov, Řežábková Pavlína, Chovatelská stanice Kotrčův mlýn, zahradnictví Kunžak.