Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva Základní školy v Kunžaku 2.10.2007

2.10.2007 bylo pro většinu školáků obyčejné úterý, ne však pro žáky 1.-6. třídy Základní školy v Kunžaku. Dnes za nimi přišli do školy pejsci z KK Strmilov a také bývalí „útulkáči“ spolu se svými páníčky a paničkami, aby jim ukázali, jak jsou psi bezva a také aby se děti dozvěděly, co všechno takový pejsek potřebuje, jak se chovat k vlastním pejskům, jak k cizím a také co dělat v případě napadení psem.

V 10:00 se na louku kousíček od školy dostavili žáci 4.-6. třídy a zde již na ně čekali pejsci. Z řad čistokrevných byli zastoupeni němečtí ovčáci Coca-cola Provocativo a Holly Leryka z chovatelské stanice Kotrčův mlýn a špringršpanělka Týna – bývalá obyvatelka útulku Malý Jeníkov, z řad voříšků zde byli Ben (bývalý obyvatel útulku v Jihlavě), Cibulka (bývalá obyvatelka útulku v Malém Jeníkově), Eliša (bývalá obyvatelka útulku v Maršovicích) a nalezená vořešanda Besinka.

Děti vzorně naslouchaly a samy se i svými vědomostmi zapojovaly do výkladu. My, páníčci pejsků, jsme byli potěšeni, co všechno děti už ví a zbytek jsme jim rádi řekli a zodpověděli různé otázky.

Obrazek

Pak každý majitel svého pejska představil, prozradil jeho životní osud (což u útulkových pejsků bylo velmi pestré) a také, čemu se se svým pejskem věnuje (služebnímu výcviku, obranám, canisterapii či jen psím hrám).

Psí holky Cibulka (její jméno vzbuzovalo u dětí smích) s Besinkou předvedly, že i obyčejný kříženec se může věnovat výcviku a naučí se stejné věci jako čistokrevný pes, které zde zastupovali němečtí ovčáci typu komisaře Rexe.

Obrazek

Cibulka ukázala jak velká je psí láska a vděk a jejich rituální přivítání s paničkou Míšou vzbudilo velký ohlas.

Obrazek

Eliša zas předvedla neúnavný zápal pro hru s míčkem a létajícím talířem a nadšení, s kterým zas a znovu aportovala hračky.

Obrazek

Pak zastal čas, aby se děti seznámily s pejsky osobně, kdo chtěl, mohl pejsky do sytosti pomazlit, pohladit, dát jim nějakou tu psí mlsku nebo si s nimi pohrát a zadovádět.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A zase začal výklad. Co dělat, kdyby na nás chtěl pes zaútočit, co dělat v případě, že by nás pokousal a další praktické dovednosti.

Na závěr němečtí ovčáci dětem ukázali něco z obran.

Obrazek

Pejsci si udělali malou pauzu, mezitím se žáčkové vyměnili a před nás nastoupili prvňáčci, druháci a třeťáci. Čekal je stejný výklad a stejné ukázky. Musíme ocenit mrňouse, který nám posloužil jako figurant a sice ustrašeně pokukujíc po velkém ovčákovi, ale dělal přesně to, co jsme je chtěli naučit. Je moc důležité, že při setkání s cizím psem mají zachovat klid, stát nehybně a nemávat rukama, aby zbytečně pejska nevyprovokovaly.

Obrazek

Opět proběhly ukázky výcviku a obran.

A nastal čas mazlení a her. U těchto mrňousů bylo překvapivé, jak na otázku, kdo chce Elince házet aporty vytvořili dlouhou řadu a každý chtěl být u toho a alespoň jednou si to zkusit.

Obrazek

Pejsci se s dětmi rozloučili zaštěkáním a děti jim na oplátku zatleskaly.

Myslím, že toto poučné dopoledne bavilo děti i pejsky a že si z něj děti odnesli mnoho rad do budoucna. Musíme poděkovat i panu řediteli a učitelům, že k výchově i těch nejmladších přistupují zodpovědně a doufáme, že se s problémem mezi dítětem a psem setkáme už jen výjimečně.